Over Ons

ALLES OVER SLAGERIJ DANTUMA

Albert Klaas Dantuma werd geboren en groeide op in Wouterswoude, als tweede kind van Klaas en Hendrikje Dantuma. Later ontmoette hij Gertje Dantuma, slagersdochter van Sikke Dantuma uit Driesum.

In 1932 trouwden ze en kochten de slagerij van fam. Leegsma aan de Kerkstraat in Zwaagwesteinde.

Daar werd in 1935 Klaas Dantuma geboren, oudste zoon van Albert en Gertje. Albert bleef niet stilzitten, maar timmerde behoorlijk aan de weg. In de loop van de jaren volgden diverse uitbreidingen waardoor de slacht- en productie capaciteit enorm toenamen.

In de jaren na de oorlog zag je de bestelauto’s vol met handel vertrekken, en die kwamen ’s avonds weer vol met retourhandel terug. Ook werd er een tweede filiaal geopend aan de Noorderstationsstraat waar Rintje v/d Meulen de zaken waarnam.

Later nam Klaas Dantuma het roer over van Albert, die echter op de achtergrond nog wel betrokken bleef bij het bedrijf. In de loop van de jaren kwamen de supermarkten opzetten, en kreeg je ook een enorm aanbod van kant en klare kruidenmixen voor worsten. Echter doordat dit bedrijf al jaren ambachtelijke worst maakte met een eigen kruidenmengerij, worden heden ten dage nog steeds onderscheidende worstproducten op de markt gebracht. Hier zijn geen onnodige conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Ze zijn puur ambachtelijk gemaakt volgens recepten van generaties terug.

In 1978 werd er een compleet nieuwe winkel gerealiseerd aan de Noorderstationsstraat in Zwaagwesteinde. De oude winkels aan de Noorderstationsstraat en de Kerkstraat werden nu gesloten.

Inmiddels kwam de zoon van Klaas Dantuma, Albert Dantuma in het bedrijf, en gaat verder in de voetsporen van ‘Heit en Pake’

Doordat we de productie en grossierderij onder één dak hebben, kunnen we vlot op de wens van elke klant inspelen. Ook werkt dat gegeven kostenbesparend; immers hoe meer schijven ertussen zitten, hoe meer onkosten doorberekend moeten worden, wat weer resulteert in een hogere inkoopprijs voor de afnemers. Elke week wordt er vers geproduceerd en ook vers afgeleverd bij de afnemers door middel van gekoeld vervoer.

Op dit moment vindt de productie plaats in onze moderne worstmakerij aan de Kerkstraat en de winkelverkoop vindt plaats aan de Noorderstationsstraat. In 2006 werd de winkel grondig verbouwd en is geworden wat het nu is; een sfeervolle moderne winkel die aan de eisen van de tijd voldoet.